VLK

15.95 

Nie je na sklade

Popis

Kniha vychádza 4. novembra

Zbierka Poviedok Vlk

Dobrý, čistý a výstižný príbeh. Jedna z mála kníh napísaných o vojne, ktorá zaujme zvláštnou zmesou mladíckej naivity a drsného realizmu. Na rozdiel od mnohých iných opisov života v prvej línii, Vlk nie je kompiláciou odhalení blogera na Facebooku, kronikou z denníka ani zbierkou zaujímavých, no nesúvisiacich epizód. Kniha má ucelený dej s hlavnými postavami klasického literárneho žánru, no zároveň nepôsobí dojmom, že čítame úplnú fikciu. A skutočne, Kosťantyn Čabala je ozajstný človek a veterán, preto početné dialógy v jeho diele plynú ľahko a prirodzene.

Napríklad poviedka Vlk mapuje bežný život vojaka v zákope, poviedka Google je smutno -úsmevným príbehom o dvoch delostrelcoch, ktorí chcú zasiahnuť cieľ, ale najskôr si musia vygoogliť, ako ho zamerať. Na ceste domov je príbehom vojaka, ktorý na stanici stretne dievčatko, ktorému na fronte zmizli obaja rodičia. Za najsilnejší príbeh v knižke možno označiť Pole. Hovorí o vojakovi umierajúcom uprostred letného poľa, ktorého vôňa mu pripomenie detstvo a mladosť.

Táto kniha je o vojne a o ľuďoch, ktorých zasiahla. O tom, čo sa stalo a čo by sa mohlo stať. V hrdinoch Vlka alebo ostatných poviedok možno spoznáte seba či svojich priateľov. Nikdy nemožno s istotou povedať, či je tá-ktorá pasáž vymyslená alebo kohosi zážitkom. Vojna totiž nemá pravidlá, všetko sa v nej deje odrazu. Môžeme sa len pokúsiť zaznamenať niektoré jej nuansy. Zbierka deviatich poviedok je o realite tejto vojny. Niektoré sú heroické. Ďalšie chytia za srdce. Iné sú smutné. No všetky sú priamočiare a pravdivé.

***
„Kop hlbšie a možno nájdeš odpoveď.“
„A vy ste svoju našli?“
„Dohodnime sa, že mi prestaneš vykať, dobre? Mám tridsaťdva, nie som
od teba oveľa starší.“
„Tridsaťdva?“ v Žeňovom hlase bolo počuť niečo medzi prekvapením
a akýmsi chlapčenským úžasom. „Dobre, dohodnuté. Tak teda, našiel si
svoj zmysel, prečo si tu?“
„Aj áno, aj nie. Hľadám zmysel, ale zatiaľ nachádzam len vnútorné
mottá. Som naprd fi lozof,“ usmial som sa, vytiahol cigaretu a zapálil si.
Zhlboka som si potiahol. „Najskôr to bolo: Kto ak nie ja!? Potom zasa:
Nikto, len ja! Neskôr: Kieho čerta zase ja?! Teraz by som najskôr povedal:
Radšej ja… Popremýšľaj. Nájdi si svoju odpoveď. A ak nenájdeš, vezmi si
moje, univerzálne,“ znova som sa usmial. Akurát mi bolo nejak smutno.

***

Kosťantyn Čabala

Pred vojnou bol riaditeľom Oddelenia vzťahov s verejnosťou a reklamy na univerzite. Radil stredoškolákom o absolvovaní externých skúšok a pomáhal s prípravou do vysokých škôl. Od marca 2015 slúžil v protilietadlovej čate 1. práporu ako protilietadlový strelec 72. brigády OMB v ATO zóne. V roku 2016 sa stal hlavným odborníkom oddelenia výskumu a analytiky Ukrajinského centra pre vzdelávanie. Už v roku 2017 sa vrátil do služby v pechote tzv. Čiernej brigády a v rovnakom roku mu vyšla kniha Vlk.

Ondrej Hubinský
Narodil sa vo Zvolene. Na Filozofickej fakulte v Bratislave študoval anglický a ruský jazyk. Počas štúdia na univerzite sa zúčastnil študijného pobytu na Štátnej univerzite Tarasa Ševčenka
v Kyjive v Ukrajine. Venuje sa najmä prekladu a tlmočeniu z ukrajinčiny. V roku 2023 mu s prof. Feliksom Shteinbukom v Ukrajine vyšla kniha Na zakhid vid vijny na Skhodi (Na Západ od vojny na východe). Do slovenčiny preložil knihy Serhija Žadana Internát (Absynt, 2023), Nebo nad Charkivom (Brak, 2024), Bol raz jeden Krym (Dajama, 2024) a Vlk (Dajama, 2024).

***

 

Ďalšie informácie

Autor

Kosťantyn Čabala

Jazyk

slovenský

Technické údaje

2024, počet strán: 160, rozmer: 135 x 205 mm, väzba: tvrdá s prebalom, počet strán: 400; rozmer: 135 x 205 mm; väzba: tvrdá, s prebalom

Možno by sa Vám páčilo…

Telefón: 0918 320 117
Adresa: Karloveské rameno 4B
841 04 Bratislava, SR